Viikko sitten oli jo täällä mainitsemani kansio kokous. Paikalla minä, Juniori, päiväkotiryhmän kaikki tädit sekä opiskelija, puheterapeutti, kuntoutusohjaaja, kiertävä erityislastentarhan opettaja sekä tikoteekin puheterapeutti.

Kokouksessa vieraammat tädit haastatteli Junioria, jotta kuulisi millaista Juniorin puhe nykyisin on.  Sen lisäksi keskusteltiin siittä, miten Juniorin kanssa käytetään kuvakansiota ja onko siittä apua, millaista sanastoa sinne kaivataan lisää ja onko siellä turhaa sanastoa. Muutenkin kaikki toiveet kansion ja kommunikoinnin apuvälineiden kanssa tiedusteltiin ja niiden pohjalta yritettiin löytää jokin kaikkia miellyttävä ratkaisu.

Nyt päätettiin teettää sairaalan taholta Juniorille ihan oma iso kuvakansio, jossa on kaipaamiamme sanoja lisää, kuvia kavereista, sukulaisista, paikoista, joissa käymme, omasta kotitalosta, omasta autosta, Juniorin omasta polkupyörästä yms... Nyt siis jokaisella Juniorin kuntoutustaholla (koti, päiväkoti, puheterapeutti ja toimintaterapeutti) on muutama viikko aikaa miettiä kansioon haluamiaan uusia sanoja listaksi, samoin kaikki tuttavat tulisi kuvata. Näiden pohjalta sitten rakennetaan Juniorille oma uusi laaja kuvakansio. Kun uusi kansio saadaan, niin sen jälkeen jokainen kuntoutustaho saa 4 tunnin koulutuksen kansion käyttöön.

Palaverin pohjalta Juniorille saatiin myös sairaalalta pitkäaikaislainaan kaksi puhelaitetta...

Toinen, pienempi laite on tämän näköinen

Laitteen takana on nappi ja volume säädin. Laitteeseen voi tallentaa puhetta 120s ajan. Siihen voi laittaa useampia pienempiä viestejä, jotka nauhotetaan samalla kertaa tai sitten vain yksi viesti.  Aina uusimmat viesti säilyy koneessa ja vanhemmat viestit katoavat uusimpien tieltä. Tätä laitetta käytämme nyt mm. kodin ja päiväkodin väliseen viestittämiseen. Tallennamme siihen viikonlopun tapahtumista kertovan viestin, jotta Juniori voi kertoa sen tuota konetta käyttäen päiväkodin aamupiirillä. Varmaan moneen muuhunkin viestintään tuo on ihan passeli vehje.

Toinen puhelaite on puolestaan isompi ja etupäässä päiväkodilla käytössä.

Tässä laitteessa on kuusi tasoa, joille voi tallentaa puhetta. Jokaisella tasolla on kahdeksan painiketta. Tätä laitetta päiväkodilla käytetään erilaisissa leikeissä ihan kaikkien lasten kanssa. Tässä kuvat ovat Kapteeni käskee -leikistä, mutta sinne on tallennettu meillä nyt toisella tasolla myös Värikuningas -leikki,  sekä Lääkäri -leikki.

Muitakin mahdollisuuksia tälle laitteelle varmaan on...