Eilinen päivä meni itseltäni paikallisen dysfasiayhdistyksen kevätkokouksessa. Ehkä muuten olisin jättänyt kokouksen väliin, mutta sen jälkeen ollut luento kiinnosti sen verran, että menin paikalle mukaan.

Luennoijana oli kehitysvammaohjaaja, luontaisterapeutti ja tunnekouluttaja Tarja Repo. Hän luennoi aiheesta Dysfasialapsen tunnetaitojen kehittämine, dysfasialapselle apua lasten tunnekoulusta ja luontaisterapiakoulusta?

En oikein tiennyt mitä luennolta odotin, mutta ajattelin, että koska juui oli käyty keskustelua Juniorin kanssa hänen puheestaan, niin toivoin saavani jotain uutta ilmi mite Juniorin pahaa oloa käsiteltäisiin...

En tiedä sainko sieltä oikeastaan mitään uutta, mutta vanhoja asioita nostettiin ainakin esiin...

 

Jotain kirjoittelin luennolta itselleni ylös...

"Jos kysymyksiin ei löydy vastauksia, lapsi ei osaa kysyä eikä käsitellä asioita -> asiat jäävät sisälle 'möykyksi' (alitajuntaan)"

Tästä saattaa seurata myöhemmin epävarmuutta, surua, huolta, häpeää, jännittämistä, pelkoa, turvattomuutta, itsetunnonpuutetta, pettymystä, vihaa katkeruutta...

Ihmiset perivät geneettisen perimän lisäksi ns energeettistä perimää (energiaa), joka ei näy missään verikokeissa, mutta se periytyy vanhemmilta ja isovanhemmilta. Tätä energeettistä perimää on ikäänkuin kasvatus, malli, luonne, tempperamentti. Tarja puhui, että jos perheessä ollaan riidan jälkeen mykkäkoulussa ja asiasta ei puhuta tämä malli annetaan lapselle ja hän tekee samoin aikuisena. Puhumattomuus lisää 'möykkyjä' ihmisen sisälle. Siittä syystä olisikin syytä selittää omaa pahaa oloa ja väsymystä kotona, niin muut teitävät, miksi jokin käyttäytyy mitenkäkin. Tai mistä mikäkin pahaolo johtuu.

Jos lasta ei kosketella, niin myöhemmin lapsi ei pysty koskettelemaan muita.

Asioita, joilla perheessä saadaan 'möykkyjä' vänemään

  • selitä tunteitasi
  • kysele koulupäivästä, kavereista ja kerro omasta päviästäsi
  • anna lapsen ilmaista tunnetilojaan - ota syliin
  • opeta lasta kanavoiman negatiivisia tunteita kirjoittamiseen, maalaamiseen, piirtämiseen, musiikkiin...