Jokin aika sitten Juniori sai jälleen uuden ihan oman kansion. Sairaala teetti sen Juniorille mittatilaustyönä ja maksoi sen myös. Saimme siihen liittyvän cd:n, jossa on kansion jokainen sivu tallennettuna ja saadaan ite muokata kansiota vielä lisää omien tarpeiden mukaisesti. Kansio maksoi sairaalalle 1000€!!! Ja sitä ei meiltä pois tulla koskaan ottamaan! Kanio teetettiin Ruskeasuonkoululla Vantaalla.

Kansio on hyvinkin saman näköinen kuin aikaisempi lainakansio on ollut, mutta siihen on lisätty uusia sanoja Juniorin mieltymysten ja juttujen mukaan. Mm näitä avaruuteen liittyviä sanoja ei muille olla koskaan laitettu kansioon. Kansiossa on n 2000 erilaista kuvaa ja sen avulla aletaan nyt Juniorin kanssa tekemään aivan suomen kieliopin mukaisia lauseita, jokaista sanaa vastaa yksi kuva!

Kansion käyttöön saimme koulutuksen (4 tuntia), joka oli hyvä ja tuntui, että pitempikin koulutus olisi ollut mukava saada, mutta idea selvisi. Koulutukseen osallistui päiväkodin oman ryhmän henkilökunta, puheterapeutti, toimintaterapeutti ja molemmat vanhemma, sekä sairaalan edustaja, joka siis edusti maksavaa tahoa. Eipä se koulutus sairaalankaan edustajalle varmaan turha ollut, nyt hänkin tietää paremmin miten ohjata vaikeasti dysfaattisten lasten kommunikointia kansion avulla.

Sen kuulimme myös, että sairaala on velvotteinen hankkimaan meille tarvittavat sivutaskut, jos sivuja lisäämme. Myös uudet kannet hajonneiden tilalle sairaalan tarvitsee tarvittaessa hankkia, jos siis kannet joskus hajoaa.

Vaikka me ymmärrämme Juniorin puhetta aika hyvin, niin silti meidän tulee myöskin käyttää edes vähän kansiota päivittäin, sillä se on todennäköisesti se apuväline, jota Juniori myös koulussa tulee tarvitsemaan. Ja Juniori ei opi kansion käyttöä, jos sitä ei kokoajan hänen kanssaan harjoitella. Juniorin on nähtävä, että häntä hoitavat tahot ja oma perhe hyväksyy tämän apuvälineen ja oppii mallituksesta käyttämään kansiota itekin. Juniorilla on lisäksi erittäin hyvä muisti ja visuaalinen hahmotuskyky, joten hän löytää tuosta kansiosta jo kohta paremmin kuvat kuin kukaan muu henkilö, vaikka aikuiset saivatkin harjoitella kansion käyttöä ennen kuin se Juniorille annettiin käyttöön.

Paljon kansiosta puuttuu edelleen sanoja, joita tarvitaan Juniorin kanssa kommunikoinnissa, mutta minä niitä sinne sitten lisäilen, aina kun siihen aikaa löytyy. Nyt jo muutama sivu on mennyt uusiksi ja puuttuvia sanoja on kirjoiteltu kansion tyhjiin ruutuihin. Tekemistä siis riittää edelleen itellä - tuskin se koskaan loppuukaan.